Bli medlem!

Møt Kommisjonen i Hurdal!

Sannhets- og forsoningskommisjonen planlegger nå et åpent møte i Hurdal fredag 23. september. Mange spiller på lag i forberedelsene for å få det til. Mer info etter hvert.

Bygdedag på Prestfoss

Sigdal, folk,14.08.22

Skogfinneforeningen deltok med stand på den årvisse bygdedagen på Sigdal Museum (Prestfoss) søndag 14. august. Flere lokale organisasjoner og næringsdrivende var representert på museet, som er samlokalisert med Folkemusikksenteret i Buskerud.

Møt oss i sommer!

Styret i foreningen tar sikte på å være synlige på ymse lokale arrangementer i løpet av sommeren, og oppfordrer medlemmene til å bli med.

12. juni: Holedagen, Ringerikes museum
15. juni: Skogfinnetema på Gran, Hadelands folkemuseum
14. august: Bygdedagen i Sigdal, Prestfoss
28. august: Medlemstreff på Mikkelrud (12-16)
3. september: Kulturverndag, Akershuskaia
4. september: Høstmarked Maridalen
7. september: Kulturverndag, arr. m/Mjøndalen folkebibliotek
24.-25.september: Hurdalsfestival (skogfinsk minikonsert søndag kl. 17)

Ikke alle tidspunkter er fastsatt. Vi legger inn supplerende opplysninger her etter hvert som de foreligger.

HUSK PÅMELDING TIL MEDLEMSTREFFET PÅ MIKKELRUD!

Medlemstreff på Mikkelrud 28.8

Programmet for medlemstreffet på Mikkelrud er klart. Husk å melde deg på til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Ta gjerne med slekt og venner og naboer - men de må altså meldes på.

Sommertur gjennom Nordmarka

Lunner historielag setter opp en busstur gjennom store deler av Nordmarka 26. august. Gunnar Sannerud har laget en beskrivelse av turen og stoppestedene.

Møte med Språkrådet

Årsmøtet vedtok å sende en resolusjon til Språkrådet om å se nærmere på muligheten for en begynnende revitalisering av skogfinsk språk, etter at dette falt helt ut av den nye Språklova.

Styret skal møte i Språkrådet torsdag 25. august.

Presentasjon i Finnskogmagasinet

Foreningen har fått en helsides presentasjon i årets utgave av Finnskogmagasinet.
Les her.

Tipperlyng

Skogfinske symboler på kverna?

Skarpenkvenna

På Hadelands folkemuseum står den såkalte "Skarpenkvenna". På grunn av noen innrissede symboler antar man at den kan ha skogfinsk opphav. Les mer her.

Skogfinsk stokkebåt fra Lunner?

På Hadelandsmuseet har de en stokkebåt som er funnet i Gjerdingen i Lunner.
Her finner du bilder og tekst fra museet.

Gamle veier i Nordmarka

Ståle Pinslie

En iherdig pensjonist har klart å kartlegge gamle ferdselsårer i Nordmarka. Ståle Pinslie har funnet 150 km gamle far gjennom tjukkeste skogfinneland. Mye er truet av moderne skogsdrift. Les artikkelen fra forskning.no.

Nye skogfinnespor på Totenåsen

Arkeologer er i ferd med å kartlegge spor etter tidlig skogfinsk bosetting på Totenåsen, og har gjort interessante funn.  Les reportasjen i Totens blad fra 29. juni 2022 her.

Fylkeskommunen ber folk være oppmerksomme og si fra hvis de kommer over slike kulturminner.

Kjerringholmen skal fredes

På Kjerringholmen i innsjøen Røgden befinner det seg skogfinske gravminner, og Riksantikvaren forbereder nå fredningssak for øya. Mer her. (Foto: RA)